Odata cu aparitia cardului electronic de identitate este plin Internetul de oferte de cititoare de card 2 in 1! Printr-o simpla gaselnita de marketing se induce in piata nevoia de achizitionare a unui cititor de card special, care chipurile, este astfel construit incat sa citeasca atat cardul de sanatate cat si cardul de identitate. Printr-o asertiune falsa se profita de faptul ca cei mai multi utilizatori nu sunt specialisti si se incearca inducerea ideii ca ar fi nevoie de un nou cititor specializat, chipurile 2 in 1, bineinteles la un pret de pana la 3 ori mai mare decat cel la care era vandut acelasi cititor pana la aparitia cardului de identitate.
Nici vorba de un nou dispozitiv specializat. Cititoarele de card actuale citesc o multime de cipuri si bineinteles si cipul de pe cardul de identitate si cel de sanatate. Deosebirea intre cele doua carduri nu e cipul, ci certificatul digital cu care se face autentificarea si care, firesc, este diferit pentru fiecare dintre cele doua aplicati: de sanatate si de evidenta populatiei.
Ca sa facem o analogie, televizorul pe care il aveti acasa prinde peste 60 de canale, dar nici un vanzator de televizoare n-a avut tupeul sa isi prezinte televizorul ca dispozitiv 60 in 1.
Prin urmare, utilizati cu incredere cititoarele pe care le aveti deja, sau achizitionati un cititor certificat CNAS. Va functiona la fel de bine si pentru Cartea de identitate.
Ca ultim argument, cartea de identitate cu cip poate fi folosita si la medicul de familie exact cum faceati pana acum cu cardul de sanatate. Certificatul de autentifiare de pe cardul CNAS a fost incarcat si pe cardul de identitate in momentul in care l-ati primit pe acesta din urma.
Cititorul de carduri ACR83 in formatul APG, este unul dintre cele mai utilizate cititoare de card din Romania. Initial acesta a fost folosit pentru a accesa datele de pe cardul de sanatate, insa acesta poate fi folosit cu usurinta si pentru semnatura electronica, autentificare si acces securizat in diverse sisteme informatice.
Avantajul acestui cititor de card este posibilitatea dublei utilizari, avand in vedere ca functioneaza cu diferite tipuri de carduri cu cip, fara a fi nevoie de echipamente separate pentru fiecare tip.
In contextul acestui articol, dubla utilizare se refera la capacitatea cititorului de card ACR83, de a functiona atat cu cardul national de sanatate, cat si cu noile carduri de identitate emise in Romania.
Practic, acest cititor de card ACR83 (format APG), poate fi utilizat pentru:
-autentificare in platformele guvernamentale (ex: ghiseul.ro, SPV, ANAF, REVISAL, etc.)
-semnarea electronica a documentelor oficiale folosind aplicatii dedicate
Cum functioneaza acest cititor de card ACR83 (format APG), cu diferite tipuri de carduri
Acest cititor este compatibil cu standardul ISO7816, ceea ce inseamna ca poate comunica cu orice card care respecta acest standard, indiferent de aplicatia de utilizare. Diferenta o face software-ul instalat pe calculatorul utilizatorului, care identifica si foloseste cardul in functie de tipul său.
Avantajele dublei utilizari a cititorului de card ACR83 (format APG):
-Reducerea costurilor: nu mai este nevoie de achizitionarea a doua cititoare separate
-Eficienta: personalul institutiei foloseste un singur echipament pentru mai multe tipuri de operatiuni
-Compatibilitate extinsa: dispozitivul poate fi folosit cu diverse aplicatii, atata timp cat acestea suporta standardele ISO7816 si PC/SC.
Pe piata din Romania exista si alte modele de
cititoare de carduri cu cip de la diversi producatori, dar indiferent
de denumire, majoritatea acestor dispozitive respecta aceleasi
standarde internationale de comunicare cu cip (ex. ISO7816 si PC/SC).
Astfel, ele
indeplinesc aceeasi functie de baza: citirea
si comunicarea cu un card electronic.
(card de sanatate, card de identitate).
ESTE IMPORTANT DE MENTIONAT CA EXISTA PE PIATA DIN ROMANIA CITITOARE DE CARD SIMILARE CU CITITORUL ACR83 (FORMAT APG), DAR CARE AU PRETURI MULT MAI MARI, FARA A OFERI FUNCTIONALITATI SUPLIMENTARE PENTRU UTILIZATORUL OBISNUIT DINTR-O INSTITUTIE PUBLICA.
In concluzie, cititorul de carduri ACR83 (format APG), este o solutie practica, ieftina si eficienta pentru institutiile publice din Romania, oferind posibilitatea de a folosi un singur echipament pentru multiple carduri cu cip. In conditiile actuale de digitalizare accelerata, aceasta flexibilitate este estentiala pentru optimizarea costurilor si a timpului de lucru.
Mai multe detalii despre produsul nostru, cititor card ACR83 (format APG), gasiti aici!
Foarte util articolul!
ReplyDelete