08 May 2014

Cand este potrivita trecerea la furnizarea aplicatiilor in cloud?


Una dintre cele actuale intrebari pe care furnizorii de software din intreaga lume o adreseaza este: “Cum putem face tranzitia de la a fi un producator software on-premise la a fi un furnizor de software in cloud?”.

Este evident de se pune aceasta intrebare. Noile statistici despre cresterea solutiilor SaaS si aplicatiilor in cloud sunt prezentate in fiecare zi, ca de exemplu predictia recenta a lui IDC care spune ca valoarea programelor software in cloud va creste la 76.1 miliarde de dolari in 2017. Cresterea va fi de aproape 5 ori mai rapida decat a pietei generale de software. Faceti o cautare pe internet dupa aceasta tema si veti gasi o serie de linkuri catre articole care explica de ce fiecare vanzator de software trebuie sa devina un furnizor de SaaS sau in cativa ani risca sa ramana fara afaceri.

Totusi, multi dintre acesti furnizori de software adreseaza o intrebare incorecta. In loc sa intrebe “Cum putem face tranzitia de la a fi un vanzator de software on-premise la a fi un furnizor de software in cloud?” ar trebui sa intrebe “Cum pot impulsiona algerea cloud-ului?"

Situatia fiecarui vanzator de software este unica. Inainte de a face tranzitia la oferirea programelor software in cloud, vanzatorii de software trebuie sa evalueze dinamica pietei pe care actioneaza. Ei trebuie sa ia in considerare ofertele actuale, mediul competitional, valoarea economica a modelelor de business si cand este momentul potrivit sa faca tranzitia la cloud.

Exista furnizori de software care considera ca acum este momentul potrivit pentru ei ca sa faca tranzitia. Unii cred ca ar fi trebuit sa faca deja tranzitia si este prea tarziu pentru cloud, iar altii realizeaza ca nu este nevoie sa se grabeasca sa ofere servicii in cloud. Acestea fiind spuse, indiferent de tipul de vanzator de software, furnizarea programelor software in cloud va aduce imbunatatiri in afacerile lor. Vanzatorii pot raspunde mai eficient la cerintele clientilor cu modele de business flexibile, pot obtine o situatie clara despre modul in care clientii utilizeaza produsele etc. Vanzatorii isi doresc sa aiba o relatie consistenta cu clientii lor. Nu este necesar sa furnizeze produsele software in cloud pentru a obtine aceste beneficii. Ceea ce au ei nevoie este un cloud care sa fie conectat la solutii de monetizare software in cloud. Aceste solutii impulsioneaza ceea ce cloud-ul are de oferit. Cu ajutorul licentierii in cloud, vanzatorii de software pot oferi clientilor modele de facturare bazate pe utilizare sau abonamente. Ei pot obtine o situatie clara despre modul in care clientii utilizeaza programele software si pot sa le ofere clientilor un model flexibil de accesare a programelor software oricand si oriunde, indiferent daca produsele software sunt furnizate in cloud, on-premise sau intr-un mediu hibrid.

Revenind la intrebarea initiala “Cum putem face tranzitia de la a fi un vanzator de software on-premise la a fi un furnizor de software in cloud?”, un posibil raspuns ar fi: sa ofere clientilor in prima faza o experienta similara cu cloud-ul prin implementarea unei solutii de management al drepturilor de utilizare si licentiere care este conectata la un cloud. Atat vanzatorul cat si clientii vor obtine beneficii din aceasta abordare care impulsioneaza cloud-ul indiferent de modul in care programele software sunt lansate.

Despre solutiile de monetizare de la SafeNet
Solutiile Sentinel de la SafeNet va permit ca creati o legatura solida intre cloud si programele software pe care le dezvoltati. Licentierea si managementul drepturilor de utilizare se vor putea realiza mai usor si mai eficient. 

No comments:

Post a Comment