05 May 2014

Monetizarea software si Cloud-ul: cheia este conformitatea


Cloud-ul influenteaza modul in care producatorii de software isi monetizeaza (valorifica) ofertele. O parte din volumul de munca este transmisa de la aplicatiile on-premise la aplicatii in cloud. Aceasta tranzitie este influentata de doi factori: ceea ce isi doresc clientii si/sau ce face concurenta si nevoia producatorilor de a atinge noi segmente de piata. Ca rezultat, din ce in ce mai multi producatori realizeaza tranzitia inevitabila la cloud.


Pe langa beneficiile evidente, cloud-ul aduce si o serie de provocari legate de executia si conformitatea programelor software. Daca aceste aspecte nu sunt gestionate corespunzator, ele pot duce la pierderi semnificative de venituri si pot duce la cresterea costurilor. Virtualizarea, tehnologia care sta la baza cloudului, faciliteaza crearea de clone cu imagini ale sistemelor care contin programe software licentiate. Indiferent daca actiunea este neintentionata sau rau-intentionata, clonarea creeaza riscul aparitiei nonconformitatii si a scaderii veniturilor. Clonarea creeaza probleme pentru producatorii de software si companii, iar urmarirea si implementarea conformitatii devin costisitoare pentru ambele parti. In aceasta situatie clientii nu se conformeaza cu acordurile licentierii si risca penalitati.

Baza acestei probleme este faptul ca licenta este instalata pe o imagine a sistemului care poate fi clonata si nu poate fi urmarita cu usurinta. In modul traditional, producatorii au ales o abordare de tip “detecteaza si refuza” care previne rularea programelor software in medii virtuale. Aceasta abordare nu permite companiilor sa treaca la cloud si este considerata ca obstacol in alegerea cloudului.

Recent SafeNet a dezvoltat o solutie de licentiere in cloud – Sentinel Cloud. Aceasta elimina problema amintita mai sus prin mutarea licentei de pe un sistem local sau dintr-un manager de licente in reteaua locala in cloud. Serviciul detine capacitatea de a gestiona licentele de la distanta (remote). Acest aspect face tranzitia in cloud sa fie mai usoara. Licentele sunt obtinute cu Sentinel Cloud bazat pe nevoile clientilor si sunt limitate in timp. Prin urmare, daca apare clonarea, doar o mica parte dintre licente sunt clonate si care sunt apoi actualizate periodic. Solicitarea pentru o actualizare este acceptata sau refuzata bazata pe termenii licentei care devine o parte din costul consumului efectiv al licentei. In plus, datorita acestor functii de control de la distanta, licentele pot fi revocate in doar cateva minute pentru a preveni orice utilizare ulterioara neautorizata a programului software.

Cea mai noua solutie de licentiere in cloud ofera modele masurabile, de exemplu modele de tip pre-plata si post-plata. In acest caz nu este nevoie ca licentele sa fie blocate, iar facturarea pentru clientii este bazata pe consumul efectiv al licentelor. In astfel de scenarii, numarul de instante clonate nu duce la pierderea conformitatii deoarece utilizarea este raportata si este insumata la consum total.

Solutiile moderne faciliteaza setarea de alerte si urmarirea utilizarii programelor software in timp real pentru producatori. Scopul este imbunatatirea accesului si raportarea utilizarii programelor software care pot imbunatati conformitatea. Alte beneficii includ accesul la date de analiza pentru o intelegere mai buna a utilizarii produselor in companie.

Producatorii pot obtine beneficii suplimentare din raportarea consolidata pentru intreaga baza de clienti. Ei pot obtine o imagine de ansamblu importanta a utilizarii produselor si functiilor. Totodata isi pot reduce si cotul total legat de urmarirea si executia licentelor prin intermediul unei platforme centralizate.

No comments:

Post a Comment