Skip to main content

Marul discordiei in firme – monitorizarea accesului la Internet


Share Button


Acum un an problema monitorizarii accesului la Internet in cadrul firmelor a luat amploare. In iunie 2012 Comisia Europeana prin Regulamentul de protectie a datelor a hotarat reglementarea la nivel european a tipului de informatii ce pot fi urmarite de firme. Astfel angajatorii vor fi obligati sa obtina in scris acordul angajatului pentru culegerea unei serii de date, si doar a acestora, care sa asigure buna desfasurare a activitatii, pentru a preveni incalcarea legii sau daune aduse firmei.

Si acum, ca si atunci exista pareri pro si contra, exista angajati si angajatori, fiecare cu propriile interese si dorinte. Pe de o parte sunt angajatii care doresc sa isi pastreze dreptul la intimitate si caracterul privat al activitatii lor pe Internet, pe de alta parte sunt angajatorii care sunt de parere ca utilizarea Internetului in scop personal este in detrimentul afacerii,deoarece intreg echipamentul pe care se desfasoara activitatea este proprietatea firmei pe de o parte, iar pe de alta se pierde timp pretios care ar putea fi dedicat activitatii de business.
In timp ce angajatii pot aduce impotriva utilizarii programelor de monitorizare motive ca dreptul la libera exprimare, la intimitate, angajatorii au dreptul si obligatia de a proteja afacerea, astfel ca pot impune restrictionarea utilizarii e-mailului si navigarii pe Internet in scop personal, a downloadului si uploadului de informatie.

Pentru a construi o cale de mijloc intre cele doua perceptii se recomanda, si in curand va fi obligatoriu, crearea unui ghid al angajatului, care sa stipuleze clar drepturile si indatoririle in ceea ce priveste utilizarea Internetului – ce activitati si in ce interval orar sunt permise. Pentru a ajuta angajatii sa se adapteze noilor reglementari, o solutie ar fi instruirea lor in ceea ce priveste pericolele de pe Internet pentru siguranta aparaturii, a informatiei si a influentei negative a acestora asupra activitatii companiei.

Pentru a facilita adaptarea, monitorizarea poate fi partial intrerupta in timpul pauzelor acordate angajatilor, astfel incat acestia sa poata rezolva problemele presante care ii impiedica sa se concentreze asupra activitatilor. Un studiu citat de revista Time a aratat ca permitand angajatului sa ia o scurta pauza pentru a urmari un filmulet video, a citi un articol de interes personal, a raspunde unui e-mail presant a dus la o mai buna concentrare pe problemele de business, decat interdictia totala.

Regulile de monitorizare utilizate depind de politica interna a fiecarei firme. Este responsabilitatea administratorului de retea sa configureze programul de monitorizare si sa personalizeze regulile in functie de domeniul de activitate si de necesitatea utilizarii Internetului in functie de industrie si departament in cadrul firmei. Rolul managerului este de a interveni doar in momentul in care programul de monitorizare semnaleaza o incalcare a regulilor. Daca exista in functiune o astfel de politica, angajatul trebuie sa fie constient ca orice informatie transmisa cu ajutorul echipamentului de la locul de munca este proprietatea firmei si astfel caracterul lor privat se pierde. In schimb tine de etica in afaceri ca angajatorul sa nu faca publica informatia obtinuta si sa o utilizeze doar in cazul in care este necesar.

Monitorizarea conexiunii la Internet nu trebuie privita ca o incalcare a drepturilor angajatului, ci ca o metoda de prevenire a pericolelor la adresa firmei. Pericolele pot varia de la infectarea echipamentului cu malware, la scurgerea de informatii, la realizarea de activitati ilegale, toate cu un potential efect negativ asupra activitatii firmei.
        
Software pentru monitorizare acces internetWFilter este un software de monitorizare, filtrare si blocare a Internetului usor de configurat, care va ofera o serie de rapoarte detaliate legat de utilizarea Internetului in cadrul firmei. Pentru a afla mai multe detalii despre modul de functionare urmariti aici articolele dedicate produsului. >>

Comments

Popular posts from this blog

Dispozitiv criptografic USB Token CryptoMate EVO

Prezentarea generala a dispozitivului criptografic CryptoMate EVO Tokenul USB CryptoMate Evo PKI utilizeaza algoritmi ECC si RSA pentru operațiunile criptografice cu cheie publică, esențiale în aplicațiile PKI pentru carduri inteligente și semnătură digitală. Tokenul CryptoMate EVO PKI este construit in jurul unui modul ACOS5-EVO care acceptă algoritmi DES, 3DES, AES și SHA. Tokenul este conform cu standardele internaționale pentru cardurile inteligente PKI (ISO 7816 (părțile 1, 2, 3, 4, 8 și 9) și FIPS 140-2 level 3 și este certificat CC EAL 5+ CryptoMate EVO poate fi utilizat pentru aplicații care includ semnarea digitală, securitatea e-mailurilor, conectarea online, conectarea la rețea și aplicațiile blockchain. Caracteristici: ● Card inteligent criptografic si cryptoprocesor ◦ Modulul ACOS5-EVO incorporat ◦ Memorie RRPROM: 192 KB ◦ Conform cu ISO 7816 Partile 1, 2, 3, 4, 8, si 9 (suporta T=0, T=1;

Noul cititor card sanatate ACR83 (APG8201)

Cititorul ACR 83, in forma cunoscuta pana acum, a ajuns la sfarsitul ciclului de fabricatie. Noul ACR 83 (APG) se prezinta intr-o haina noua, dar ramane 100% compatibil cu vechiul cititor ACR 83. - Noua versiune ACR83 – APG8201 vine intr-o carcasa noua, robusta, fiabila, ergonomica - Afisaj mare - Taste mai mari care usureaza introducerea codului PIN - Prezenta cardului in cititor este semnalata de un sunet - Viteza mai mare de redare a datelor Pentru a avea acces la datele de pe card introduceti PIN-ul de la tastatura cititorului ACR83 (APG8201). Caracteristici:                                                                                                              - USB 2.0                                                                              - CCID Compliance - Suporta PC/SC - Suporta PC/SC 2.01 Secure PIN Entry (SPE) - Suporta PPS (Protocols and Parameters Selection) - Cititor de card

Cititor contactless pentru carduri RFID (NFC) 13.56 MHz

Acest cititor de card contactless citeste si scrie cardurile mifare rfid 1K. Protocol de comunicatie:  - accepta toate cardurile cu frecventa ceasului de 13.56 MHz (smartcard RFID): - ISO 14443 tip A si B - Mifare 13.56 MHz ISD14443A - Baud rate: 106 Kbps la 6.8 Mbps - Suport pentru protocol Felica - Compatibil cu protocol de card 15693 Securitate: - Chipset cu nivel inalt de securitate - Protectie la scurt-circuit si depasirea tensiunii de alimentare - Mecanism de criptare in firmware - Posibilitate de actualizare pentru firmware Performanta: - Primul VHBR CCID card reader - Primul reader CCID cu procesor de viteza inalta - Incorporeaza tehnologie contactless VHBR (Very High Bit Rates) solicitata de aplicatiile ICAO (International Civil Aviation Organization), cu standard LDS 2.0 Compatibilitate: compatibil cu cele mai utilizate platforme software: Windows, Linux. Mac,