01 August 2013

Alegerea modelelor de licente software cu plata pe utilizare


O tendinta in crestere
De-a lungul anilor, alegerea aplicatiilor SaaS (Software-as-a-Service) a cunoscut o tendinta de crestere datorita popularitatii licentelor software bazate pe abonament. Licentierea bazata pe abonament a aparut inainte de aplicatiile SaaS, dar modul de distributie si utilizare al SaaS bazat pe cloud a dus la aceasta crestere a numarului de licente.

In ultimul an s-a observat o crestere a utilizatorilor de software care trec de la abonamente la licente software cu plata pe utilizare. Aceasta cerere in crestere pentru plata pe utilizare vine din partea utilizatorilor de aplicatii in cloud si utilizatorilor de software traditional “on-premise” care doresc sa fie facturat consumul efectiv al licentelor.

Aceasta tendinta aparuta la clientii si cumparatorii enterprise este sustinuta de un studiu recent realizat de compania Forrester Research si este adresata utilizatorilor enterprise. Forrester a intrebat utilizatorii cum isi achizitioneaza in prezent licentele software si cum ar prefera sa fie licentiate aplicatiile in viitor. Rezultatele studiului au aratat ca procentul consumului de licente cu plata la utilizare pentru aplicatiile bazate pe cloud va creste de la 28% la 45%. In cazul aplicatiilor software “on-premise” rezultatele arata ca numai 7% dintre clienti folosesc sistemul de licentiere bazat pe utilizare. In viitor acest model de licentiere se asteapta sa ajunga la 20%.

Industria de software sustine licentierea bazata pe utilizare. Dar care este motivul care a dus la aceasta sustinere? Intr-un cuvant: shelfware. Acest termen se refera la aplicatiile software care sunt achizitionate si care nu sunt utilizate niciodata. Se estimeaza ca se cheltuie anual 30,5 miliarde de dolari pentru shelfware “on-premise” si 3,7 miliarde de dolari pentru shelfware in cloud. S-ar putea spune ca 10% din aplicatiile software sunt shelfware. Asta insemna ca se cumpara un numar mare de aplicatii software care nu se utilizeaza.

Plata pentru utilizare efectiva reprezinta un beneficiu pentru clienti. Totodata, creste si numarul de oportunitati de monetizare software pentru producatorii si dezvoltatorii de software. De exemplu, exista vanzatori care ofera clientilor licente software in cloud bazate pe numeroase resurse. Clientii pot alege un model de licentiere bazat pe plata la utilizare pentru a reduce consumul de resurse. Ei aleg acest model bazat pe utilizare si consum de resurse pentru a se asigura ca detin un model de business de succes in timp ce utilizeaza aceste servicii. Alte scenarii includ utilizare temporara – atunci cand clientul solicita utilizari periodice sau sezoniere pentru aplicatii software in domenii in care exista o cerere neasteptata in crestere (sau scadere). Plata pe utilizare le permite vanzatorilor sa se asigure ca pot indeplini cerintele dinamice ale clientilor. In plus, contabilizarea modului de utilizare a licentelor software poate reprezenta un instrument important pentru monetizarea functiilor sau modulelor suplimentare care nu sunt incluse in abonamentele de baza.

Alegerea modelelor de licente cu plata la utilizare aduce si o serie de provocari care sunt facilitate de disponibilitatea unei solutii de licentiere bazata pe cloud. Aceasta solutie utilizeaza cloud-ul pentru a licentia aplicatii software on-premise, cloud sau hibride. Solutia poate oferi flexibilitatea necesara pentru a obtine si analiza tiparele de utilizare in ceea ce priveste volumul si frecventa de utilizare. Aceste detaliile sunt necesare pentru a extinde disponibilitatea functiilor cu plata la utilizare care raspund nevoilor pentru utilizatori si pentru vanzatorii de software.

Inainte de trecerea la modelele bazate pe utilizare, vanzatorii de software trebuie sa se asigure ca sistemul de licentiere pe care il detin poate:
-sa coleteze date despre utilizare la nivel de caracteristici (functii)
-sa cumuleze uzajul si sa includa datele despre utilizare in modelul de pret
-sa utilizeza datele despre utilizare pentru analiza si facturare
-sa controleze utilizarea pentru conversia modelelor trial, reinnoirea si prelungirea licentelor si sa seteze limitele pentru licentele pre-plata si post-plata

In plus, este importat sa se ia in considerare adoptarea unei strategii care sa-i ajute pe clienti sa faca cea mai buna alegere. Anumite companii poate ca nu vor alege modelele bazate pe utilizare si nu vor avea nevoie de asistenta pentru migrare. In aceste cazuri, este important sa oferiti clientilor vizibilitate online despre nivelurile de utilizare si sa faceti eforturi mai mari pentru a facilita intelegerea modelelor de preturi.

Beneficiile modelului de plata la utilizare sunt importante pentru pastrarea clientilor si obtinerea de clienti noi. Complexitatea sistemului presupune ca orice migrare are nevoie de planificare. Este esential ca procesele de licentiere software si atribuirea drepturilor de utilizare in cloud sa fie suficient de robuste si flexibile pentru a asigura succesul.

Solutiile Sentinel  LDK si Sentinel Cloud de la SafeNet ofera aceasta flexibilitate de care au nevoie producatorii, vanzatorii de software si utilizatorii. In plus, uneltele de masurare a utilizarii licentelor le ofera o imagine de ansamblu despre modelele de licentiere pe care clientii le doresc in functie de nevoile de utilizare si buget.

No comments:

Post a Comment