19 August 2013

Semnarea electronica a documentelor in domeniul bancar, financiar si al asigurarilor

Share Button


Nevoia de business
Climatul economic s-a schimbat dramatic. Costurile au crescut din ce in ce mai mult in ceea ce priveste interactiunea cu clientii si colaboratorii prin metode traditionale. Este evident ca economiile importante se realizeaza prin eliminarera proceselor bazate pe hartie. Procesele vechi sunt inlocuite cu fluxuri noi de lucru. Noile procese bazate pe documentele electronice sunt mai rapide, mai clare si mai usor de auditat.
Identitatile electronice (eIDs) pot fi utilizate pentru a identifica utilizatorii interni sau procesele din fluxurile de lucru. Astfel documentele individuale pot fi aprobate si semnate digital. Procesele de semnare a unui volum mare de documente ca de exemplu declaratiile electronice, facturile electronice si alte raportari automate pe parte de server cu semnaturi electronice corporative au nevoie de controale de autorizare adecvate. Astfel de semnaturi electronice ofera autenticitate, trasabilitate si control excelent in comparatie cu procesele traditionale bazate pe hartie. Documentele complexe, ca de exemplu instrumentele financiare, politele de asigurare si acordurile pot fi manevrate cu usurinta on-line. Ele pot fi semnate de ambele parti pentru a se evita amanarile, greselile si pentru a creste ratele de precizie si finalizare.

Conformitate legala
Toate tarile din G20 au adoptat legislatia care recunoaste semnaturile digitale (sau electronice) ca si echivalent la semnaturile olografe (de mana). Acestea trebuie sa fie realizate in conformitate cu anumite cerinte (de exemplu Directiva EU pentru semnatura electronica din 1999/93/Ec a Parlamentului si Consiliului European). Totusi, se poate utiliza orice semnatura digitala pentru identificarea utilizatorului, sistemului sau organizatiei. Certificatele digitale pot fi emise de un furnizor de servicii de certificare sau chiar de o autoritate de certificare interna.

Produsele oferite de Ascertia au fost create astfel incat sa fie conforme cu o serie de legislatii si cadre de reglementare in ceea ce priveste semnatura electronica, inclusiv: legea UE (EU Directive for Electronic Signatures), EU Directive for E-Invoicing, IdenTrust, US Electronic Signatures in Global and National Commerce Act (E-Sign), The Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), 21 CFR Part 11 (un regulament care reglementeaza utilizarea semnaturilor electronice sau digitale in industria farmaceutica), Sarbanes-Oxley Act (SOX) si altele.

De ce sa alegeti Ascertia?
Exista numeroase motive pentru alegerea produselor de semnare electronica oferite de Ascertia pentru documente financiare. Aceste motive includ:

Capacitatea de a aproba si de a aplica semnaturile electronice sau digitale pe orice tip de document
Produsele de la Ascertia ofera cel mai extins suport pentru standardele si formatele de semnatura electronica. Totodata se ofera flexibilitate in modul in care sunt implementate. Produsele suporta semnaturile digitale de tip PDF, XML, PKCS#7, CMS, S/MIME si PKCS#1 care sunt necesare pentru semnarea documentelor de business.

Capacitatea de oferi validare electronica rapida si scalabila
Produsele Ascertia ofera o asigurare solida a identitatii si accesul la sisteme si aplicatii printr-o conexiune cu autentificare mutuala prin SSL. Aceasta conexiune functioneaza in conjunctie cu sistemele IAM (Identity Access Management).

Semnaturi electronice pe termen lung
Ascertia este lider in crearea semnaturilor electronice pe termen lung care pot fi verificate pentru multi ani in viitor. Aceasta este o cerinta esentiala pentru datele guvernamentale. Ascertia ofera suport pentru toate profilurile de tip ETSI XAdES, CAdES si PadES (format PDF).

Optiuni multiple de semnare
Aplicatiile de business detin diferite nevoi in ceea ce priveste modul in care sunt create semnaturile electronice. Unele aplicatii solicita functii de semnare de pachete pe parte de server. Alte aplicatii solicita ca semnaturile digitale sa fie create local de utilizatorii care detin Smartcard-uri sau USB Tokene cu identiati electronice. Alte aplicatii solicita chiar si solutii de roaming pentru cheile de semnare si certificatele digitale. Aceste solutii trebuie sa ofere smartcard-uri virtuale. ADSS Server si Go>Sign Applet de la Ascertia va ofera toate optiunile amintite mai sus si multe altele.

Suport pentru platforme multiple
Companiile nu pot controla ce sisteme si browsere vor functiona la transmiterea documentelor. Este important ca solutiile de criptare si semnare electronica sa functioneze cu orice platforma si orice browser. Solutiile de semnare trebuie sa poata oferi suport pentru functii multi-lingvistice. Go>Sign Applet suporta toate platformele Windows precum si mai multe versiuni de Linux. Go>Sign Applet a fost testat in diferite browsere.

Mai mult decat semnare electronica sau digitala
Crearea de semnaturi digitale (electronice) este doar o parte din solutia de care au nevoie institutiile guvernamentale. Exista si cerinte pentru verificarea semnaturii electronice, managementul ancorelor de incredere, managementul cheilor de semnare, certificare, validarea certificatelor in timp real, aplicarea marcilor de timp si arhivarea sigura pe termen lung. ADSS Server este unic deoarece poate raspunde tuturor acestor cerinte prin intermediul unui server multifunctional. Toate aceste servicii se bazeaza pe standardele lider din industrie care include OASIS DSS & DSS/X (semnare, verificare si criptare), RFC3161 (aplicarea marcii de timp), IETF LTANS (arhivare), RFC2560 (validare OCSP), RFC5055 (validare SCVP), W3C XKMS (validare) etc.

No comments:

Post a Comment