28 May 2013

10 sfaturi de bune practici pentru monitorizarea accesului la internet in firma - Partea I

Share ButtonO politica eficienta de monitorizare a internetului va duce la maximizarea productivitatii angajatilor, identificarea problemelor cauzate de activitatea de download, imbunatatirea managementului retelei si va reduce riscul de litigii.

De asemenea o politica bine implementata tine seama si de angajat. Restrictionand prea mult accesul la internet nu doar ca puteti afecta activitatea de business, dar salariatii vor avea impresia neplacuta ca se afla in 'casa Big Brother' unde fiecare miscare le este urmarita.

Monitorizarea internetului necesita doua elemente importante: un software intuitiv si educarea angajatilor.

Pentru a mentine un mediu de lucru sanatos si productiv cititi mai jos prima parte din 10 pasi pentru bune practici:
 1. Alocati un anumit timp pentru utilizarea internetului in scop recreativ/ personal
  Unele studii au dovedit ca permitand angajatilor sa petreaca un timp rezonabil in scop recreativ sau pentru rezolvarea unor probleme personale presante, poate creste productivitatea cu pana 9%. 
 2. Permiteti un timp de navigare nemonitorizat
  Cand vine vorba de monitorizarea la locul de munca, o problema recurenta este aceea a intimitatii angajatilor. Deoarece programul de lucru este lung, pe parcursul zilei pot aparea situatii neprevazute care necesita actiuni imediate. Prin intreruperea monitorizarii in timpul pauzei de pranz de exemplu, angajatii vor putea rezolva aceste probleme, fiind linistiti in privinta respectarii intimitatii lor. Increderea lor in companie va creste, iar productivitatea nu le va fi afectata. 
 3. Stabiliti termeni acceptatili de utilizare a internetului
  Stabiliti aceste politici si:
  * explicati angajatilor motivele legate de business care au dus la implementarea monitorizarii
  * expuneti clar ce este considerat activitate productiva si neproductiva
  * descrieti exact contextul drepturilor de a naviga pe internet in interes personal
  * prezentati clar ce activitati sunt strict interzise, de exemplu accesarea informatiei discriminatorii, hartuitoare, defaimatoare, materiale pornografice, downloadarea sau distribuirea de materiale protejate prin drept de autor
  * prezentati si consecintele incalcarii inlegerii in privinta monitorizarii
 4. Utilizati o metoda de monitorizare onesta
  Odata ce ati stabilit care sunt exact politicile de monitorizare pe care doriti sa le implementati, asigurati-va ca fiecare angajat a luat la cunostinta aceste decizii si ca le-a inteles in amanunt. Un program de monitorizare este eficient doar cand tot personalul intelege atat drepturile sale, cat si indatoririle. 
 5. Oferiti angajatilor un raport privind propriul consum de internet
  Acest punct este o recomandare tot mai des intalnita. De cele mai multe ori, angajatii isi vor reduce singuri timpul petrecut pe internet in scop personal, odata ce sunt constienti exact de cat timp se pierde. Oferirea unei liste a activitatilor productive si neproductive intreprinse de fiecare, ii poate ajuta sa isi reduca munca neproductiva strict la ceea ce este foarte important pentru ei. Angajatii informati si care inteleg costul timpului petrecut neproductiv vor accepta mai usor activitatile de monitorizare. 
Cu ajutorul software-ului WFilter puteti implementa usor o politica de monitorizare a angajatilor. Programul poate fi personalizat in functie de orarul de functionare a companiei, in functie de departamentele monitorizate etc.


No comments:

Post a Comment