Obiceiul de a bloca accesul la internet in cadrul companiilor devine o practica tot mai larg raspandita. Managerii de companie sunt ingrijorati de situatia economica, de viitorul firmei, astfel ca cer angajatilor implicare totala pentru a garanta supravietuirea afacerii.
Deoarece navigarea pe internet fara un scop precis este una dintre cele mai frecvent intalnite activitati neproductive, tot mai multe companii aleg sa blocheze site-urile, iar in departamentele care nu necesita conexiunea la internet, blocarea acestuia poate fi chiar totala.
Unii specialisti recomanda ca internetul, inclusiv retelele de socializare, sa fie lasate libere in cadrul firmei. Argumentele lor principale se refera la faptul ca angajatii au nevoie de momente de destindere in timpul programului pentru a se relaxa, a-si incarca bateriile si a se putea concentra pe urma cu mai multa putere. Atat timp cat intervalul petrecut de angajati pe internet in scop personal este sub 20% din timpul total de munca, productivitatea totala nu va fi afectata, ba chiar ar putea creste usor.
Printre dezavantajele blocarii accesului la internet in firma se numara resentimente din partea angajatilor sau ingreunarea unor procese de business. Prin blocarea accesului la internet se pot rata oportunitati de networking cu alti specialisti din domeniu, se poate intarzia accesul la date critice sau aflarea stirilor de ultima ora din domeniu.
Pe de alta parte, scurtele pauze de relaxare, ii pot ajuta pe angajati sa se concentreze mai bine asupra muncii. Aceste pauze sunt necesare pentru sanatatea angajatilor, pentru a nu-i surmina, pentru a-i ajuta sa se detaseze cateva minute de activitatile stresante si acaparatoare.
Desigur ca angajatorii se vor intreba ce se va intampla daca angajatii vor abuza de noile privilegii. Vor pierde timpul? Va creste traficul de internet in firma? Vor creste pericolele legale ale angajatorului? Raspunsul este ca se vor simti unele modificari in cadrul firmei, dar cu ajutorul unei intelegeri formale in privinta drepturilor si obligatiilor de utilizare a internetului, aceste aspecte pot fi tinute sub control.
Pentru a putea controla situatia si pentru a mentine angajatii fericiti, puteti utiliza un program software de monitorizare a folosirii internetului. Stabiliti un regulament acceptabil pentru ambele parti, anuntati toti angajatii de noua politica a utilizarii internetului si respectati aceasta intelegere.
Daca puteti, oferiti angajatilor posibilitatea de a-si observa propria performanta a activitatilor productive si neproductive. Aceste informatii comunicate regulat pot ajuta la controlul propriu al timpului la slujba si poate motiva angajatii sa fie mai responsabili. Angajatii care inteleg costurile neproductivitatii personalului vor fi cei care vor accepta mai usor programele de monitorizare. Daca nu observati nicio imbunatatire, atunci o discutie privata cu acestia poate ajuta la depistarea adevaratei probleme si la rezolvarea ei.
Deoarece nu toate departamentele din cadrul unei companii au aceeasi nevoie de internet, cu ajutorul programului de monitorizare -WFilter - puteti gestiona monitorizarea in functie de tipul de activitati desfasurate. Cititi aici mai multe despre aceasta optiune.>>
Testati gratuit WFilter
WFilter poate fi testat gratuit pentru 15 zile. Aflati mai multe detalii pe site la http://www.intech.ro/monitorizare/demo.html
Comments
Post a Comment