De la inceputul lunii mai, webmasterii au inceput sa observe schimbari in cadrul pozitionarii site-urilor lor in Google. Scaderile bruste si inexplicabile au fost puse pe seama rularii unui nou algoritm Penguin. Totusi, veneri 10.05.2013, Matt Cutts (seful echipei webspam de la Google) a infirmat zvonurile ca Penguin ar fi deja activ, dar in acelasi timp a atras atentia ca lansarea algoritmului nu este prea departe.
Ce este Google Penguin?
Penguin impreuna cu Panda sunt cei doi algoritmi Google care la ora actuala fac jocurile in SEO. Daca Panda se concentreaza asupra calitatii continutului website-ului pentru a promova acele site-uri care ofera informatii utile si unice, Penguin se concentreaza asupra combaterii webspam-ului (exces de cuvinte cheie, ascundere de continut, scheme de schimb de link-uri, creare de continut duplicat). Penguin a fost lansat in aprilie 2012 si urmat de inca doua activari in mai si octombrie 2012.
Efectul Google Penguin
Initial Google Penguin a afectat aproximativ 3% din cautarile in limbile engleza, germana, chineza, araba si un procent mai mare din cautarile in limbile care sufera de actiuni intensive de spam, cum ar fi poloneza. Chiar daca algoritmul si-a atins tinta, au fost afectate si site-uri de o calitate superioara, de cele mai multe ori deoarece aveau foarte multe link-uri cu acelasi text ancora.
Un element comun marii majoritati a site-urilor afectate de Penguin a fost link-urile. Google urmareste tipul de site-uri care trimit catre site-ul dvs, cuvintele ancora (cele pe care se face click) folosite, numarul de link-uri noi si perioada de timp in care s-a realizat cresterea. Daca se depisteaza o dezvoltare semnificativa a numarului de link-uri intr-o perioada foarte scurta, atunci Google se autosesizeaza ca site-ul ar putea fi producator de spam.
Cum va dati seama daca site-ul a fost afectat de Google Penguin?
Atunci cand Google descopera activitate pe o considera neconforma cu criteriile sale de afisare si aplica o penalizare, fie Panda, fie Penguin, va trimite un mesaj catre contul de Google Webmaster Tools al administratorului site-ului (este recomandat sa aveti Google Webmaster Tools activat). Dar cel mai simplu este sa urmariti activitatea din Google Analytics a site-ului, comparand traficul cu 2-3 zile inainte de data oficiala de lansare a Penguin cu cea din ziua si din zilele imediat urmatoare. Daca traficul a scazut brust, atunci sunt sanse mari ca site-ul sa fi fost afectat de noul algoritm; daca traficul a crescut atunci ati beneficiat de pe urma algoritmului; iar daca nu observati nicio schimbare semnificativa, atunci noul Penguin nu a avut niciun efect asupra site-ului. Atentie! Deoarece dureaza cateva zile pana cand algoritmul afecteaza intreaga retea de site-uri, reluati verificarea traficului cateva zile la rand pentru a fi siguri de concluziile trase.
Cum preveniti/ va reveniti de pe urma Google Penguin?
In primul rand verificati Google Webmaster Tools pentru a vedea daca ati primit de-a lungul timpului avertizari in legatura cu activitati de tip spam. Daca da, incepeti cu rezolvarea acestor probleme, iar apoi verificati si restul posibilelor cauze pentru webspam:
- exces de cuvinte cheie
- text ascuns (aceeasi culoare a fundalului si a fontului)
- continut duplicat
- linkuri obtinute intr-un mod nenatural
- link-uri platite pentru un anumit cuvant ancora
- spam in comentarii
- scrierea de articole pentru site-uri indoielnice calitativ
- site-uri pentru marketingul articolelor
- link-uri de la site-uri periculoase (malware, pop up excesiv)
Daca considerati ca Penguin v-a afectat site-ul in mod eronat, atunci Google va ofera un formular cu ajutorul caruia puteti sa informati asupra erorii (formularul mentionat a fost emis pentru primul Penguin din aprilie 2012).
De asemenea, deoarece Google incearca activ sa combata spam-ul, exista un formular si pentru combaterea spam-ului din site-uri care e posibil sa fi pacalit pana acum motorul de cautare.
Ro Interactive va ofera servicii de consultanta, analiza si optimizare SEO. Detalii despre oferta noastra gasiti aici >>
Comments
Post a Comment